Psychomotoriek / Schrijfmotoriek Psychomotoriek / Schrijfmotoriek

Psychomotoriek / Schrijfmotoriek

–––
Een goede ontwikkeling van de motoriek, zoals stappen, lopen, springen, vormt de basis van alle complexere bewegingen zoals fietsen, zwemmen, ... Ook de fijnmotorische vaardigheden zijn van belang.

Psychomotorische therapie richt zich niet alleen op het behandelen van fijn en /of grofmotorische vaardigheden maar ook op vaardigheden als schrijfmotoriek, lateralisatie, ruimtelijk-visuele vaardigheden, aandacht en concentratie, werkhouding, ... vallen hieronder.
Aan de hand van bewegingservaringen leert het kind zijn lichaam beter kennen, ze leren al doende het beself van linker- en rechter lichaamshelf, ze leren zich oriënteren in de ruimte, …
Met de motorische vorming ontwikkelt ook het besef van tijd en ruimte, het lichaamsbesef, het ritmegevoel, …

Een goede fijne en grove motoriek zijn basispeilers om te komen tot schoolse vaardigheden zoals schrijven, ... Schrijven is een complexe vaardigheid die zowel motorische vaardigheden als cognitieve vaardigheden vereist. De schrijfmotorische therapie kan uit verschillende onderdelen bestaan. Afhankelijk van de noodzaak benadrukken we eerder de motorische vaardigheden, de lateralisatietraining of het visueel-motorische aspect waarmee het kind moeite heeft.

Pschomotorische therapie en schrijftherapie kan op doorverwijzing van de kinderarts of de huisarts.


Terug

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info OK