Lymfedrainage

Lymfedrainage

–––
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, het uitwisselen van stoffen en/of gassen (bv zuurstof), …
Deze processen die via het lichaamsvocht verlopen noemen we de “waterhuishouding”.
Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter verstoord kan worden door ziekte, stress, als gevolg van een ongeval, na een operatie, na langdurige immobilisatie. In deze gevallen kan de drainage van de lymfe, manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

De manuele lymfedrainage is een “massagevorm”, die erop gericht is het lymfestelstel te stimuleren om het teveel aan vocht beter en sneller via de lymfebanen af te voeren en stagnatie van vocht op te heffen.
Deze techniek passen wij vooral toe bij posttraumatisch/postoperatief oedeem, na mastectomie (kaakchirurgie), lymfoedeem na borstamputatie, zwelling onderste ledematen.
Indien nodig beschikken wij ook over een lymfomad toestel dat wij aanvullend aan de manuele therapie, indien nodig, meegeven met de patiënt voor thuisgebruik.


Terug

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info OK