Autogene drainage en ademhalingskinesitherapie Autogene drainage en ademhalingskinesitherapie

Autogene drainage en ademhalingskinesitherapie

–––
De autogene drainage heeft als doel de longen van de patiënt zo snel vrij te maken van overtollig slijm (mucus). Indicaties zijn bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, zowel chronisch als acuut alsook aangeboren aandoeningen zoals mucovisiose of aandoeningen van de longen ontstaan bij de geboorte zoals bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren en veelvuldig infecties bij pasgeborenen.
De patiënt leer zelf de longen actief te draineren door het mucus zelf te leren lokaliseren, door op een goede manier te ademen zodat het mucus loskomt, verzameld kan worden en efficiënt opgehoest wordt.
Baby’s en jonge kinderen zijn niet in staat deze ademhalingsoefeningen zelf uit te voeren en daar spreken we dan van geassisteerde autogene drainage. De handen van de therapeut zullen hen verplichten om op zo een manier te ademen dat de slijmpjes loskomen en opgehoest worden.

Hyperventilatie is een veel voorkomend ademhalingsprobleem. Allerlei klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen, ijl gevoel, overmatig zuchten, pijnlijke spieren, angsten, … kunnen het gevolg zijn van een verstoring in de manier van ademhalen waarbij de balans tussen zuurstof en CO2 in ons bloed verstoord is.
Fysieke technieken zoals leren correct ademhalen, ontspannen van de spieren, relaxatie worden aangeleerd. De patiënt leert de symptomen herkennen, ermee omgaan en de technieken om de symptomen te reduceren.


Terug

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info OK